2011. február 9., szerda

Csokis gesztenyés torta

Na tessék, most pontosan követtem a recept leírásait és mondhatni ronda de finom kategória lett a végeredmény... vagy csak még sütnöm kellett volna, ezt nehezen tudom megítélni ezeknél az angol kevet tésztás cuccoknál. Legközelebb lehet kipróbálom muffin formába töltve, nagyon nem lőhetek mellé azt hiszem. De az is lehet, hogy csak nem vártam elég ideig azzal a kihűtéssel... elképzelésiem szerint tálaláskor kerül majd mellé egy kis vanília fagylalt is.

A recept most Hugh (Hugh Fearnley-Whittingstal) repertoárjából való, akinek kedve tartja, próbálja ki mert megéri, ha nem zavarja, hogy hasonlóan repedezett halmot kap végeredményképpen (vagy ügyesebb a sütésben, mint én voltam ez alkalommal).


Hozzávalók:

  • 250 g vaj
  • 250 g étcsokoládé
  • 250 g főtt, hámozott gesztenye (szerintem megteszi bőven a püré is, csak legyen magas a gesztenyetartalma)
  • 250 ml tej
  • 125 g cukor
  • 4 db tojás

A sütőt előmelegítjük 170°C-ra, majd kizsírozunk és lisztezünk egy 23cm átmérőjű hőálló tálat.

Kis lángon olvasszuk meg a vajat és a csokoládét. Egy másik edényben forraljuk össze a gesztenyét és a tejet, majd törjük át alaposan krumplinyomóval.

Válasszuk szét a tojásokat, a sárgákat keverjük ki a cukorral és keverjük bele a csokoládémasszába, majd következik a gesztenye is, amíg egy sima kevert tésztát kapunk.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan a tésztához keverjük és végül a tésztát a kizsírozott, lisztezett formába töltjük, és 25-30 percig sütjük, míg meg nem szilárdul, de még kocsonyás marad kicsit.

Ha melegen szeretnénk tálalni a süteményt, akkor várjunk pár percet és csak azután vegyük ki a formából a tésztát és óvatosan szeleteljük, mert lágy és habos még ilyenkor. Vagy várjuk meg míg teljesen kihűl, és akkor teljesen megszilárdul.

0 gondolat: