Még a szabadság alatt készítettem két adagot is, mert nagyon szeretjük. Sajnos az idén az eső bodzavirágnak sem kedvezett igazán, de azért lehetett néhány tányért szedni itt a kertünk végében, sőt, a második "főzetben" a saját bokrunk virágai is benne voltak, annak azonban nem lett olyan karakteres íze. Talán majd jövőre, ha több virág lesz rajta, mert az idén egy egész szörphöz kevésnek bizonyultak... ha akkor sem válik be az íze, marad díszítő elemnek a kertben, csak mert olyan szép.
Hozzávalók:
- 1 kg cukor
- 1 doboz citrompótló
- 2 nagyobb citrom
- 10-12 bodzatányér
- kb. 4 liter víz
Én a lehető legegyszerűbb módon készítem, nem főzőcskézek, meg semmi ilyesmi. Leszedem a bozdavirágokat, mivel innen az erdőből származnak még meg sem mosom őket, csak viszonylag rövidre vágom a szárukat. Beleöntöm a cukrot és a citromótlót az üvegbe (5 literes befőttes üveget használok), majd felkarikázom az alaposan megmosott citromot - kb. másfél centis karikákra - és őket is az üvegve dobom, végül jönnek a bodzavirágok. Ha mindenki az üvegben van, felengedem annyi vízzel, hogy az üveg megteljen és jó alaposan elkeverem. A kevergetést ismételgetem 2-3 órántként (na meg egyébként amikor eszembe jut) és 3-4 nap múlva leszűröm, palackokba töltöm és már kész is.
4 gondolat:
Én is szeretem a bodzaszörpöt.:-) Felénk néhányan a megmosott bodzavirágot sűrű palacsintatésztába mártják és kisütik. ;-) Mi is kipróbáltuk egyszer anyuval, de nekünk nem igazán jött be. :-)
Erről a kisütésről hallottam már, de sosem próbáltam... nem hiszem, hogy nekem ízlene. :)
az a vigyor annyira jó!!!!!
Ugye? És magától alakult ilyenné... :)
Megjegyzés küldése