2012. június 24., vasárnap

Ribizlis joghurttorta

Bemutatom őkelmét, a ribizlis joghurttortát... tulajdonképpen lehetne bármilyen gyümölcsből, de nálam ez lesz a befutó azt hiszem. És a legjobb benne, hogy a ribizli a saját kertünkből származik. A receptet már több ponton is módosítottam, írom a variációkat is.


Hozzávalók a piskótalaphoz (ami eredetileg forralt, kihűtött tejben megforgatott babapiskóta, de nekem nagyon nem vált be):
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor

Hozzávalók a krémhez:
  • 2,5 dl növényi tejszín (Hulala)
  • 2 pohár natúr joghurt (nálam krémes Activia)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfix
  • 2 ek. lekvár a piskóta megkenéséhez
  • 1 csomag tortazselé
  • annyi gyümölcs, hogy a torta tetejét befedje
A piskótához kivajazunk egy 24 cm-es tortaformát, meglisztezzük és elkészítjük a tészát. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a cukor harmadával és csipet sóval kemény habot verünk, a maradék cukorral pedig habosra keverjük a sárgáját, majd belekeverjük a kakakót is. Harmadonként hozzákeverjük a habot és a sütőporral elkevert lisztet a tojássárgákhoz keverjük, a tortaformába töltjük és 180 fokon kb. 20 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt és visszakerült a formába, a tetejét megkenjük lekvárral.

Közben elkészítjük a krémet, melyhez a tejszínt, a porcukrot és a vaníliás cukrot félkemény habbá verjük, ekkor hozzáadjuk a habfixet és amennyire lehet kemény habbá verjük, majd a habhoz keverjük a joghurtot és a piskóta tetejére simítjuk. (Készíthetjük zselatinnal is, ebben az esetben 2 teáskanál zselatint kell 1 dl vízzel hevíteni és lehűteni, majd a végén a krémhez adni.)
A habot megszórjuk gyümölccsel, ebben az esetben ribizlivel és ízlés szerint leöntjük zselével. Én egy kevés ribizlit összeforraltam egy evőkanál cukorral és egy kevés vízzel, majd a leszűrtem és a ribizlit átpasszíroztam a szűrőn és ehhez adtam még hozzá a zseléhez szükséges vizet és egy kevés cukrot.

14-16 szelet lesz belőle. Jó étvágyat kívánok hozzá!

8 gondolat:

Mzsdrzs írta...

Finom.:)

Dora írta...

Na megpróbálok innen egy kommentet :) Csak azt próbáltam írni korábban hogy ki kell próbálnom, mert nagyon megkívántam! És pont ebéd előtt néztem, elég csábító volt :)

Anita írta...

Dora, ezt tényleg ki kell próbálni, mert nagyon finom. És nem csak azért mert én sütöttem. :)
Andris bevitte a maradékot, mert öten nem bírtuk csak a harmadát megenni, kíváncsi vagyok, ott mit fognak mondani. :)

Mzsdrzs írta...

Eltűnt mind... sőt, nekem is tovább kell adni a receptet.:)

Judit írta...

mikor lesz nyitva az Anita-cukraszda? ;) :) jol nez ki!!!

Anita írta...

Mikor jársz erre? Majd nyitok. ;) Bár lehet addigra nem lesz ribizli, be kell érni valamilyen más gyümölccsel.

Jucus írta...

Mmmm! De megkóstolnám most!:o)

Anita írta...

Sajnos már elfogyott, de a receptet viheted és kóstolhatjátok! ;)