2013. augusztus 19., hétfő

Kencék saját kezűleg6 nap
55 féle kence
85 féle recept

Nagyon röviden és nagyon tömören kencesuliban voltam és imádtam. Kenhetem őket a hajamra (is), de leginkább a bőrömet fogom velük kényeztetni.

Még mindig szeretek Vikiékhez járni: 
  • mert megvan a szakértelmük és a kellő tapasztalatuk ahhoz, amit csinálnak legyen szó akár elméletről, akár gyakorlatról;
  • mert bármikor lehet kérdezni, így senkit nem engednek el úgy a tanfolyamról, hogy valami nem világos neki;
  • mert segítenek akkor is, amikor otthon a kísérletezés közben merülnek fel a kérdések;
  • mert mindannyian csupaszív emberek és mindig családias a légkör és olyanokat is képesek megnyitni, akik várfallal veszik körül magukat.
Ennél szerintem aligha kell több, hacsaknem az, hogy vissza is szívesen várnak (persze van ennek üzleti oldala is, de nem mindegy, hogy hová várják vissza az ember lányát).

Mivel változó volt a csoportlétszám nem alakult ki olyan közösség, mint a tavalyi szappantáborban, de a négyes kemény mag azért egészen jól összecsiszolódott. Érdekes volt látni és hallani, hogy mennyien választják már tudatosan a mesterséges anyagok száműzését a háztartásból, ezzel egyidejűleg saját készítésű termékekre cserélik azt, emellett megreformálják a táplálkozásukat és a spirituális fejlődés útján is elindulnak. Nagyon sok különböző egyéniség valahol belül azoban mégis egyformák vagyunk.

No de visszatérve a tanfolyamra, többek között ezért is örülök neki, hogy elmentem, mert a krémkeverést elsajátíthattam volna az internetről nem olyan nagyon ördöngősség, sokkal kevesebb buktatója van, mint a szappankészítésnek (ehhez persze azért kellene a jó receptek és a megfelelő sorrend), de ezt a pluszt nem kaptam volna meg soha a weblapokon keresztül. A szakmaiságról meg nem is beszélve, még akkor is, ha ezt ennyiszer megemlítem, mert számunkra is érthető és felfogható csomagolásban kaptunk információt arról, hogy hogyan is működik a kémia ezen része. Azt gondolom, hogy ezt csak olyan valaki tudja így átadni, aki mélységeiben tisztában van ezekkel a dolgokkal és ezt igaznak érzem a gyakorlatra is.
És hogy miket is készítettünk? Először is megtanultunk vizes és zsíros alapú kencéket keverni majd a kettőt elegyíteni, ebből lett például szájvíz, arcvíz, zselé, ajakápoló, saropuhító, szemránckrém, sminklemosó, testápoló. Aztán kevertünk mindenféle poros dolgokat, mint a fürdőgolyó, parfüm, arcpakolás, fürdősó, hintőporok. Amikor mindent összekevertünk (olaj, víz, por) azokból lettek a fogkrémek, mindenféle zselék, testvajak, napvédőkrém és deo stick. A gyógyító kencék tárháza is végtelen, ezek közül készültek fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató, megfázást és visszeret enyhítő krémek és egyebek. A természetes kencéknél szinte naturista irányzatot vett a krémkészítés, még az emulgeátorok egy részét is magunk kevertük és készült olyan kence, amit tartósítószer nélkül nyugodtan meg is ehetünk. Végül pedig megtanultuk azt is, hogy melyik bőrtípusra milyen kencét tegyünk, így nem jelenthet gondot a száraz, normál, zsíros és az érett bőr megfelelő ápolása sem.

Zsaki továbbra is nagyon finomakat készít, bár a három óra körüli ebédet azért sokszor késeinek éreztem, többen korgó gyomorral készítettük a második kiválasztott kencét a pultoknál.

A kényeztető kencés tanfolyamon folyamatosan fájt a szívem, mert sorra olyan dolgokról beszéltünk és készítettünk, amit csak egy fürdőkád vízben tud igazán élvezni az ember. Valahonnan szereznünk kell egy fürdőkádat. :) Vagy valakitől bérbe venni egyet, mert a fürdőbombát ki kell próbálnom.

Októberre sminkes tanfolyammal készülnek, januárra vagy jövő év elejére pedig hajas tanfolyammal. Nem vagyok egy nagy sminkelő, de leginkább azért, mert nem tetszik a bőrömnek és ha ezek is természetes alapanyagok lennének, akkor talán menne mellékhatások nélkül is. Szóval esélyes, hogy egyszer megnézem mit lehet ott kotyvasztani. Addig is próbálgatom az újdonsült kencéimet és kísérletezek egy saját receptet a mesterlevélhez.

0 gondolat: