2013. április 29., hétfő

Veteményes

Nos igen, idén csináltunk egy kis veteményest. Egyelőre nagyon tetszik, imádom nézegetni őket ahogy nőnek, Andris meg szorgalmasan locsolgatja minden nap. Ezeket még múlt héten szerdán készítettem, úgyhogy azóta is hatalmas fejlődésen mentek keresztül a növények, sajnos a gazok is, így muszáj lesz a hétvégén megritkítani őket.



Lesz többféle salátánk (ruccola, két fajta fejes, cikória), sok-sok hagyma szintén több fajta, petrezselyem, sárgarépa. Vetésre vár még a kapor magja, illetve tegnap kaptam anyától pár szem uborkát, meg hoztunk medvehagymát is. Palántásan veszek még paradicsomot, paprikát, cukkinit és padlizsánt is. No meg a fűszerkertet is újra szeretném rendezni az idén, ehhez is kellenek növények.
Nagyapám meg hobbiból ojtott orgonát, lehet azt is elhozzuk majd, én annyira szeretem még ha nem is fér el a kertben, hátul az erdőben (pontosabban a helyén) remélhetőleg jól fogja érezni magát.
A lepkekabócák idén is próbálnak teret hódítani, de Andris már bekeverte a permetszert, idén remélem időben elkapjuk őket.
A ribizli már annyira előre haladt, hogy pici zöld golyócskák vannak a fürtökön a virágok mellett és már a málnán is kezdenek megjelenni a virágok. Ééééés idén először végre virágozni fog a pünkösdi rózsánk! Mondjuk azt nem hiszem, hogy a pünkösdöt megvárja, de ettől még nagyon örülök neki. Egyedül a fűvel vagyok elégedetlen a kertben, de homokos talaján nem olyan sokat lehet tőle várni tele hangyabolyokkal sajnos.

4 gondolat:

Estsanatlehi írta...

Nagyon jól néz ki, még így üreskén is! Nekem is egy ilyesmi az álmom, és ha majd meglesz, csupa olyan dolgot fogok benne nevelgetni, ami a boltban általában túl drága ahhoz, hogy annyiszor megvegyem, ahányszor kívánom: málna, ruccola, csicsóka, padlizsán, koktélparadicsom, stb.

Anita írta...

Már nem olyan üreske, nőnek a gazok benne. :) Na jó, meg a többiek is, már a hagymák elég nagyok, hétvégén meg jönnek a palánták hozzájuk.

A málna nekünk is egyből biztos volt, hogy lesz még akkor is, mikor csak dísznövényeket terveztünk, azt annyira imádom. A paradicsomnál főleg megvan az az előnye is a saját termésnek, hogy teljesen más az íze, ha a növényen érik meg és nem a hűtőkamrában.

dviki írta...

Egy ekkora kert nekem is beleférne még. :-) Olyan nagy, ami anyuéknál van, nem kéne. :-D
Nekem ami nyáron mindenképpen kell: koktélparadicsom, cukkini...ennyi. :-D Na, jó még fűszernövények és kígyóuborka jöhet vmint eper és málna, na meg egy kis ribizli. De tényleg ennyi.
Majd mutass fázisfotókat a későbbi helyzetről is! :-) Addig is kellemes kertészkedést.
Gazolni pedig nem kell, mert: http://kert.postr.hu/brit-tudosok-a-gazos-kertben-kevesebb-a-kartevo
:-DDD

Anita írta...

Ami anyáéknak volt, azt már nekem is sok lenne. Ezt a kicsit is olyan jó nézni, meg aztán majd eszegetni.
Jövök majd újabb képekkel, már most is sokkal látványosabb a múlt hetihez képest.
Nem rossz ez a gazolás elmélet, de sajnos a szemét lepkekabócát a gazok nem hatják meg, a többiek meg szerintem nincsenek. Meg ezért ültettünk minden második sorba hagymát, nem csak azért mert szeretjük. :) A hangyák így is összejárták már az egész ágyást, azokat semmi nem érdekel, a többit majd meglátjuk. Meg ahogy elnézem azért nem mindegy, hogy milyen gaz nő ott a növények között. :)