2013. február 4., hétfő

Francia kapcsolatok

Az úgy volt, hogy karácsonyra hangverseny jegyeket kaptunk Andris tesójáéktól, mert a színdarabokat nem jó időpontban játszották, amik tetszettek volna. Karácsonykor még olyan messzinek tűnt a február 2-a, de aztán persze szokás szerint hirtelen elrepült az idő.

A koncertet egy beszélgetés előzte meg a karmesterrel és Kováts Péter orgonaművésszel, ahol inkább érdekességeket tudtunk meg róluk, mintsem az eljátszandó művekről esett volna szó. Persze érintőlegesen azokat is beleszőtte beszédébe a riporter, de emelett sokat beszéltek magukról a szerzőkről is, főleg Lajtha Lászlóról. Két dolgot is megállapítottam, az első, ami rögtön az első percben világos volt és egyébként is tudtam, hogy nem vagyunk elég jártasak a komolyzene világában, mert a Bizet művet úgy emlegették, mint bárki, aki ott volt álmából felébresztve is eldúdolja. A másik, hogy egészen jó fej is lehet egy orgonaművész és egy színházigazgató és egyben karvezető meg karmester, nagyon tetszett minden ellenére az a fél órás beszélgetés a hangverseny előtt.

Ezeket hallgattuk meg, ha valaki esetleg jártasabb a témában, mint én:
  • Bizet: Az arles-i lány - II. szvit
  • Dupré: g-moll szimfónia orgonára és zenekarra, op. 25
  • Lajtha László: Mise fríg hangnemben, op. 50
Nekem személy szerint a Bizet mű tetszett a legjobban, no meg az a Bach francia tánc, amit meglepetésképpen játszott el a közönségnek az orgonaművész. Csodálatosan játszott a hangszeren, órákig el tudtam volna hallgatni.
A mise sem volt igazán az én stílusom, vagyis inkább szombat este nem egészen arra vágytam, de voltak abban is olyan részek, amik felemeltek egy kicsit. És hát a kórus nagyon szépen énekelt, bármi is volt a latin szöveg. Nekem olybá tűnt, mintha az öt alaptételt folyamatosan énekelnék, persze mindig a megfelelő tételt csak és azt az egy-két szót rengeteg féle variációban egymás után.

Egyébként pedig ez a hangverseny terem is jól kitalált darab, rendkívül jó az akusztikája, gyönyörűen szólalnak meg benne a hangszerek. Egyszer ajánlom mindenki figyelmébe a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet.

0 gondolat: