2013. február 20., szerda

Endokrinológus - II. felvonás és egyben haditerv státuszjelentés

Viszonylag gyorsan elkészültek az eredményeim, szerdán csapoltak meg ugye és pénteken már el is hozhattam mindent. Amit láttam, annak viszont nagyon nem örültem... orvos nélkül is tisztában voltam vele, hogy a terhelt cukor és inzulin értékeim nagyon magasak, így amint lehetett el is kezdtem a diétát még mielőtt kontrollra mentem volna a doktornőhöz. A pajzsmirigy hormonom sem javult sokat, bár az egyik mellékhormon normál értéken belül volt, ami a legutóbb alacsony volt, szóval valami történik, csak nem tudni, hogy mi. Az antitestjeim száma is jóval magasabb a megengedett értéknél, szóval sajnos zajlanak a vitiligon kívül más autoimmun folyamatok is a szervezetemben, de bízom benne, hogy ezeknek azért gátat lehet valahogyan szabni.

Múlt hét szerdára kaptam időpontot a doktornőhöz, és mivel kicsit feltorlódtunk a rendelőben, előjött nála a kórházi gyorstempós gyakorlat és alig bírtam követni ami mondott és amit csinált. A diagnózis szerint erőteljes D-vitamin hiányom van, enyhe autoimmun eredetű pajzsmirigy gyulladás és IGT (cukorbetegség előtti állapot). Ezekre kaptam bogyókat, a metformint fokozatosan adagolva, hogy szokja a szervezetem 160-180 grammos szénhidrát diétával együtt alkalmazva. Három hónap múlva kontroll vagy ha véletlenül jönne a baba, akkor azonnal.
Kaptam egy nőgyógyász telefonszámot is, akivel együtt dolgozik a doktornő, korban és emberségességben is hasonló hozzá, tehát rosszul egészen biztosan nem járhatok. Be kellene hozzá jelentkeznem, mert csak hétfőnként rendel magánban, a SOTE II-re meg futószalagra nem akarok menni a nem is olyan rövid előéletemmel, bár biztosan vannak, akik nagyobb listával is rendelkeznek, de azért mégis.
Peteérésem a hormonsor szerint volt, szóval nagy-nagy rejtély a hosszú pecsételés, de állítólag az LH-FSH arányom nem az igazi sajnos annak ellenére, hogy elég sok a progeszteronom most már az ösztrogénhez képest is. A többit majd a nőgyógyász kiokoskodja.

A doktornő javaslata szerint elkezdtem szedni a metformint a hétvégén, hogy ha szaladnom kellene a mosdóba, akkor elérhető közelségben legyen. Erre szerencsére nem került sor, de a szédelgésekre annál inkább és egyre gyakrabban, úgyhogy hétfőn felhívtam a doktornőt és abban maradtunk, hogy tartsam szigorúan a diétát és mozogjak sokat és pihentessük a gyógyszert, ha ennyire nem bírom. Tuti, hogy pszichésen is hat rám ez az egész, de hétfőn este már egészen jól voltam, mikor egyáltalán nem volt semmi hatása az előző nap délben bevett gyógyszernek. Ennek örömére ma reggel elkezdtem a pajzsmirigyes gyógyszert, ettől egyelőre jól vagyok, 5 nap után 2 nap szünet következik, de most rövid hetet tartok. :)

Régóta terveztem már a háziorvos váltást, mert egyrészt nem voltam teljesen elégedett, másrészt a bizalom is odaveszett, úgy meg nem nagyon van értelme a dolognak, ráadásul az 5 napból kétszer csak helyettesítő orvos van, neki nem vagyok se kutyája se macskája, ellát amit muszáj és kész. Az MLM étrendkiegészítős előadás volt az utolsó csepp a pohárban, csak aztán jött az év vége meg az év eleje és elhúzódott a dolog. Tegnap viszont mindketten otthon voltunk (elkezdődött a festés és elég sok dolgot kellett intézni még úgy is, hogy anyáék felügyelik a mestereket), délután épp nem volt semmi teendő, elmentünk a kiszemelt doktornőhöz. Viszonylag sokat kellett várni, mert felülvizsgálat volt a táppénzeseknek és a főorvos asszony késett, és amíg megérkezett nem kerültünk sajnos sorra. Végül bekerültünk és jó sokáig lehettünk bent, mert mindenféle adatokat kérdeztek az átjelentkezés miatt, meg aztán én mindent elregéltem a legutóbbi eredményeimről, azokra is mindre reagált a doktornő. Azt javasolta, hogy kezdjem el a pajzsmirigyes gyógyszert, aztán ha teljesen elmúlt a nátha és azt megszokta a szervezetem, akkor kísérletezzek egy fél szem metforminnal, mert mégis elég magas az a terhelt cukor értek. Aztán még Andrist is megvizsgálta, kapott köhögéscsillapítót, de csak az előző náthából maradt neki vissza az irritáció, úgyhogy én javasoltam neki, hogy próbáljon maradni a természetes módszereknél. Ha minden rendben, akkor a kontroll után kell visszamennem az eredményekkel.
Szimpatikus volt nagyon ez a doktornő is, lehet hogy mostanában kezdenek az utamba kerülni a megfelelő emberek? Tudom, elsőre az előző házidoki is szimpatikus volt, de ég és föld a kettő között a különbség. Tényleg a beteggel foglalkozik és nem járnak közben százfelé a gondolatai, nem beszélget feleslegesen órákat, hanem teszi a dolgát és amolyan hivatáskedvelőnek tűnik ő is. Szóval örülök, a többi majd később kiderül. Azt persze elfelejtettem megkérdezni, hogy van-e dietetikus valahol a környéken, mert jó lenne beszélni eggyel, hogy ne egyek olyat, amit nem kellene.

Munka mellett elég nehéz tartani a diétát és főleg azt, hogy időben egyek, az ügyfelet mégsem zavarhatom ki, csak mert nekem tízóraiznom kell vagy éppen uzsonnáznom, a telefonokról nem is beszélve. De a héten egy szavam sem lehet, mert a festés miatt 2-kor megyek haza minden nap, amit persze hétfőn már előre ledolgoztam, mert reggel héttől este fél hétig bent voltam, szóval megérdemelt a pihenés.
A külföldeket kértem, hogy kerüljük egy ideig, mert nem tudom tartani a diétát és a gyógyszereket is szoknom kell még, arról nem is beszélve, hogy ki tudja milyen sűrűséggel kell majd orvoshoz járnom, ha netalán ciklust szeretne követni a nőgyógyász vagy kiír bármiféle vizsgálatokat, aminek ugye megvan az esélye, mert a rettegett átjárhatóságin még mindig nem estem át. Na meg bennem az autoimmun betegségek miatt felmerült az is, hogy nem ártana-e tovább vizsgálódni ezen a területen, de ezt majd ők eldöntik. Most első körben várjuk a kromoszóma analízis eredményét, péntekhez 3 hét múlva van eredmény, amit postáznak, tehát majdnem négy héttel számolhatunk szerintem, március közepére talán megkapjuk. Addigra már túl leszek egy újabb menzeszen, legalább is ezekkel az eredményekkel nem nagyon számítok arra, hogy hirtelen betoppan a gyermek.

0 gondolat: