2012. július 4., szerda

Ribizli dzsem málnával

Megfigyeltem, hogy mióta szappanozok, folyton párosítgatok valamit valamivel. :) De ez a fenti páros amúgy is a véletlen műve, mert a ribizlit már muszáj volt leszedni, a málnát meg szintén, csak az még terem valamennyit szerencsére, de az idén jól kitoltunk magunkkal, hogy ellustultuk kicsit a szüretelést, mert így kevesebb terem rajta sajnos és a hőség sem tesz jót neki.
Vasárnap este már csak arra volt energiám, hogy leszedjem a gyümölcsöket, ráadásul a hangyákat is likvidálni kellett, szóval vártam. Tegnap viszont már nem várhattam tovább, kezdenem kellett velük valamit, mielőtt dobhatom ki az egészet, így jutott eszembe a lekvár, mivel a málna elég dzsamiszkás állapotba került. Ehhez pedig csak egy kis cukor kellett és már kész is... hát majdnem, csak fogalmam sem volt, hogy mikor van kész egy dzsem, arról meg végképp, hogy mennyire kell passzírozni a ribizlit (a málnával meg nem is foglalkoztam, az ment bele egészben), lehet még nyomogathattam volna egy kicsit, de feladtam elég gyorsan.


Kis mennyiség készült csak, két kis üvegbe belefért, bár magunkat ismerve egész évben elég lesz. Kivéve, ha joghurtba kavargatom, mert tegnap este a maradékkal kipróbáltam ám, hogy belekevertem egy pohár joghurtba és túlzás nélkül állíthatom, hogy közelítette a cserpesékét. Igaz joghurtot még nem készítek házilag, mert nem fogy olyan sok, így be kellett érnem a boltival, de a végeredménnyel tökéletesen elégedett voltam.

3 gondolat:

Unknown írta...

én szülinapomra kaptam joghurtkészítő gépet. Literes tartálya van, de akár 2 decit is csinálhatok. Imádom a csomádi tejből, és nagyon olcsó :)

Anita írta...

Ez nagyon jól hangzik! Bár nekem a tejtemékek eléggé megviselik a májamat, úgyhogy csak csínján fogyaszthatom őket, szóval nekem a gépre nem éri meg beruházni.

Unknown írta...

a joghurt a legkönnyebben emészthető. Érdekes, mert nekem meg azóta nincs tejtermékallergiam, mióta 90 százalékban a csomádi tejet iszom :) az agyonfeldolgozott műanyag vacakokkal van baj általában...