2011. február 23., szerda

Póréhagymás, márványsajtos burgonyaleves

Ezt a levest Rachel Allen receptjei közül kölcsönöztem és szerintem az amolyan kuckós hangulatban a legjobb elkészíteni és elfogyasztani (bár ilyenkor nincs éppen szezonja a póréhagymának...). Nekem annyira ízlett, hogy az egészet megettem két adagban. Viki, neked külön ajánlom! ;)


Hozzávalók (4-6 fő részére):

  • 25 g vaj
  • 300 g póréhagyma
  • 200 g burgonya
  • 100-150 g márványsajt, plusz egy kevés a tálaláshoz
  • 75 ml tejszín
  • 1 liter zöldség- vagy csirkeapalé
  • 2-3 babérlevél
  • só és frissen őrölt bors
A póréhagymát alaposan megmossuk, majd felkarikázzuk, a burgonyát megtisztítjuk és kisebb kockákra vágjuk. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a póréhagymát és a burgonyát, jöhet bele a babérlevél is majd sózzuk, borsozzuk és letakarva kis lángon 10 percig pároljuk, egyszer-egyszer megkavarjuk, hogy a burgonya le ne tapadjon (hasznos egy darab sütő- vagy zsírpapírral letakarni a zöldésgeket még a fedő alatt is, mert csodákra képes a párolásnál).  

A 10 perc eltelte után adjuk hozzá az alaplevet és főzzük további 8-10 percig, míg a zöldsgéket megpuhulnak. Ezután kivesszük a babérleveleket, beleöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a sajtot és az egészet jó alaposan összepürésítjük. Egészen addig aprítsuk a darabkákat, amíg selymes állaga nem lesz a levesnek, ha ezzel megvagyunk, akkor még egyszer forraljuk össze az egészet és kóstoljuk meg, szükséges-e még bele valamilyen fűszer.

Tálaláskor a tetejére morzsoljuk a megmaradt márványsajtot.

2 gondolat:

dviki írta...

Anita, honnan tudtad?!?! :-D Már amikor a címet olvastam, tudtam, hogy ezt majd nekem is meg kell főznöm. :-)))

Anita írta...

Telepátia! :D De tudtam, ha szereted a brokkolikrémlevest, akkor ezt is imádni fogod. :)