2011. február 10., csütörtök

Brokkolikrémleves

Félreértések elkerülése végett nem kívánok gasztrobloggerré avanzsálni, de ha már ilyen sok időmet elveszi a főzés valamit muszáj belőle mutatnom.

Mai finomság a brokkolikrémleves, csak mert vágyom a zöldre és persze a tavaszra is és legalább az ételbe csempéssze be az ember a színeket, ha a természet lágy öle még megfoszt minket ettől. Íme, ahogy én szeretem.


Hozzávalók:

  • 500 g brokkoli
  • 5 dkg vaj
  • 1 kis fej vöröhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 8 dl víz vagy zöldség alaplé
  • bors
  • szerecsendió
A brokkolit megmossuk és rózsákra szedjük, a szárát viszonylag kis darabokra aprítjuk, hogy egyszerre puhuljon meg a rózsákkal. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd a felhevített vajban a hagymát és a brokkolit néhány perc alatt megpároljuk. Ekkor jöhet rá a fokhagyma, ennek is hagyunk 1-2 percet aztán hozzáöntjük a vizet (ez esetben én bele szoktam dobni egy zöldséges leveskockát, így a só el is hagyható) vagy a zöldség alaplevet, a tejet és a tejszínt és 15 percig főzzük. Ha nincs itthon tej bátran bele szoktam önteni az egész doboz tejszínt is.

Amikor megfőtt a brokkoli, elzárjuk alatta a gázt és botmixerrel vagy a turmixgépben pépesítjük, majd fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.

Tálaláskor a tányér aljára füstölt sajtot teszünk és erre merjük a forró levest, sajtos pirítóst kínálunk még hozzá.

3 gondolat:

dviki írta...

Ez az a finom, amit ettünk nálatok, ugye? :-)
Hmmm....megéheztem, meg is csinálom! :-)

Anita írta...

Igen, nem kockáztattam másik recept kipróbálását. :)
Remélem, a tiéd is jól sikerült! :)

dviki írta...

Anita, igen fincsi lett! :-))) És a match-ban találtam kész, sajtos kenyérkockákat ..ma azzal ettem... mmmmm! :-)