2009. február 23., hétfő

Zöldborsó főzelék, ahogy én szeretem




Mi tagadás, válogatás vagyok, és nekem a zöldborsó főzelék sem jó akárhogyan, szeretem érezni a zöldborsó ízét benne, nem pedig a rántásét vagy habarásét. :-)
Ha épp nincs kéznél friss zsenge zöldborsó, akkor bevallom, konzervet használok, mert ez jelentősen lerövidíti a főzés időtartamát, bár lehet, hogy a mirelitet is érdemes lenne kipróbálni, akkor viszont be kellene spajzolni még a nyáron.

A kis adaghoz a következő hozzávalók kellenek:

200g zsenge zöldborsó konzerv
kb. 1/2 dl víz,
200 ml tejszín,
2 csapott evőkanál liszt,
1-2 ek. cukor,
pici só

A konzerv borsót beleöntöm mindenestől egy lábasba és felengedem annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a zöld kis gömböket, aztán tűzhelyre teszem és felforralom. Beleteszem a cukrot és a sót, amíg pedig felfő a borsó, addig habverővel csomómentesre keverem a lisztet a tejszínnel. Amikor felfőtt a borsó beleöntöm a kikevert tejszínt is a lábasba és állandó kevergetés mellett felforralom, majd addig főzöm, míg kellően be nem sűrűsödik.
Általában türkörtojást készítek még hozzá, mivel nem szeretem, amikor kifolyik a tojás sárgája, ezért a tojás mind a két oldalát alaposan megsütöm és már kanalazhatjuk a finom, ínycsiklandó zöld golyókat a szánkba.

1 gondolat:

TJ írta...

Ez nagyon finom lehet, legközelebb én is kipróbálom tejszinnel:).