2009. február 23., hétfő

Kedvenc könnyű ebédünk

Ezt nagyon-nagyon szeretjük, többek között én azért is, mert nem egyedül készítem, így mindkettőnk szíve-lelke belekerül az ételbe, lehet, hogy ezért olyan finom. :-)

Hozzávalók két személyre:

200 g saláta mix, amilyenhez éppen kedvünk van,
0,5 dl olaj (olíva, repce, stb.)
fél citrom leve
1 ág rozmaring
só, bors ízlés szerint
1 kg burgonya
50 g vaj

A krumplit megpucoljuk, majd felkockázzuk - kb. akkorára, amekkorát egyszerre szeretnénk elrágcsálni - és annyi sós vízben, ami épp ellepi megfőzzük (ez általában nem vesz igénybe 30 percnél többet). Ezalatt a salátaleveket egy tálba szórjuk (ha nem előre csomagoltat vettünk, akkor természetesen összetépkedjük a leveleket), és elkészítjük hozzá az öntetet. Az olajat, a citrom levét, az apróra vágot rozmaringot, frissen őrölt borsot, sót egy kis tálkában jól összekerverjük, hogy egy kicsit összeérjenek a finom ízek, aztán pedig a salátára öntjük és alaposan átforgatjuk a szép zöld, bordó, különböző mintázatú leveleket. Ezzel a salát készen is van, pihen egy kicsit, míg elkészül mellé a sült krumpli is.
Ha megfőtt a krumpli, a főzőlevét leöntjük (de egy keveset akár el is tehetünk kenyérsütéshez) és egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, ebbe dobjuk bele a krumplikockákat, majd jó néhányszor átforgatva őket aranybarnára sütjük. Már csak pohár finom bor kell az asztalra és a kész is a fenséges lakoma.

0 gondolat: